Koronavírus: Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom presiahol osem miliónov

16.06.2020 Celý región

Paríž 16. júna (TASR) - Počet osôb nakazených novým koronavírusom na celom svete presiahol v pondelok osem miliónov. Vyplýva to z najnovšej bilancie agentúry AFP zverejnenej v pondelok o polnoci SELČ.

Viac ako polovicu z celkového počtu 8.000.202 infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ vo svete podľahlo 435.176 osôb, prevažne v Európe.

Najviac zasiahnutým kontinentom je Európa s 2.417.902 nakazenými a 188.085 úmrtiami. V USA evidujú od začiatku pandémie, ktorá vypukla vlani v decembri v Číne, 2.110.182 infikovaných a 116.081 smrteľných obetí.

Počet nahlásených prípadov sa od 10. mája celosvetovo zdvojnásobil, pričom len za uplynulých osem dní registrovali viac ako milión nových prípadov nákazy.

Bilancia AFP vychádza z oficiálnych údajov jednotlivých krajín a informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). AFP však upozorňuje na to, že uvedené údaje zrejme pokrývajú len časť zo skutočného počtu nakazených, keďže mnohé krajiny testujú len tých ľudí, ktorí prejavujú symptómy nákazy alebo závažné prípady.

Počet úmrtí na COVID-19 presiahol v Latinskej Amerike a krajinách Karibiku v pondelok 80.000. Viac ako polovicu z nich zaznamenali v Brazílii.

Odkedy sa vírus začal v marci šíriť v oblasti Latinskej Ameriky, evidujú tam 80.505 úmrtí, z toho 43.959 v Brazílii, ktorá má po USA najviac smrteľných obetí na svete. V Brazílii sa koronaírusom nakazilo 888.271 ľudí, čo je viac než v celej Ázii.

Druhý najvyšší počet úmrtí v tejto oblasti má Mexiko (17.141); evidujú tam 146.837 infikovaných. V Peru zomrelo na koronavírus 6688 osôb, v Čile 3362 zo 180.000 nakazených.

Počet nakazených v Latinskej Amerike a Karibiku je dovedna 1.681.378.
 
 

Štúdia: Až 1,7 mld. ľudí je v ohrození v prípade ochorenia COVID-19

Londýn 16. júna (TASR) - Približne 1,7 miliardy ľudí má minimálne jeden dlhodobý zdravotný problém, ktorý "zvyšuje riziko vážneho priebehu choroby COVID-19 v prípade, že sa osoba nakazí (koronavírusom)", uvádza štúdia, o ktorej napísal vedecký časopis British medical journal, informovala v utorok agentúra DPA.

Podľa odhadov štúdie, pôvodne publikovanej v časopise The Lancet Global Health, sa riziká plynúce z koronavírusovej pandémie zvyšujú v oblastiach so starším obyvateľstvom, napríklad v Európe, a v oblastiach s vyššou mierou nákazy HIV, ako je Afrika.

Autori štúdie pracovali s údajmi zo 188 krajín. Z nich zistili, že až 66 percent ľudí nad 70 rokov má aspoň jeden zdravotný problém, ktorý zvyšuje riziko vážneho priebehu COVID-19. Príkladom môže byť cukrovka alebo srdcovo-cievne ochorenie. Medzi pracujúcim obyvateľstvom percento klesá na 23 percent a medzi ľuďmi pod 20 rokov na päť percent.

Tieto čísla môžu pomôcť úradom v krajinách, ktoré uvoľňujú opatrenia zavedené v boji proti koronavírusu, uviedol Andrew Clark, jeden z autorov štúdie z Londýnskej školy hygieny a tropického lekárstva (LSHTM).

Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa na celom svete od decembra minulého roka nakazilo viac ako osem miliónov ľudí. Chorobe podľahlo takmer 440.000 nakazených.
 
 

Z Nového Zélandu hlásia po 25 dňoch nové prípady nákazy koronavírusom

Wellington 16. júna (TASR) - Nový Zéland potvrdil v utorok dva nové prípady nákazy novým koronavírusom po 25 dňoch, informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Podľa agentúry Reuters ide o dve ženy, ktoré navštívili umierajúceho rodiča v hlavnom meste Wellington. Obe ženy pricestovali na Nový Zéland z Británie 7. júna.

Krajina tak zaznamenala celkovo 1506 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, z toho 22 úmrtí.

Ako napísala agentúra AFP, Nový Zéland s piatimi miliónmi obyvateľov, nachádzajúci sa v južnej oblasti Tichého oceánu, minulý týždeň oznámil, že eliminoval prenos vírusu v komunite. Stal sa tak jednou z prvých krajín na svete, ktoré sa začali vracať k normálnemu životu ako pred pandémiou.

V dôsledku toho v krajine zrušili obmedzenia prijaté v súvislosti s koronavírusom vrátane dodržiavania sociálneho odstupu a limitovaného počtu osôb na verejných zhromaždeniach. Prísne hraničné kontroly však zostali v platnosti.

Premiérka Jacinda Ardernová v pondelok uviedla, že nevyhlásila, že krajina je už bez koronavírusu, pretože podľa nej "Nový Zéland bude mať v budúcnosti ďalšie prípady" nákazy v súvislosti s návratom Novozélanďanov zo zahraničia.
 
 

Čierna Hora hlási dva nové prípady nákazy za posledné dva dni

Podgorica 16. júna (TASR) - Zdravotnícke úrady v Čiernej Hore oznámili za pondelok nový prípad nákazy koronavírusom, už druhý za posledné dva dni. Balkánska krajina predtým nezaznamenala žiadny prípad infekcie 42 dní po sebe, pripomenula v utorok chorvátska tlačová agentúra HINA.

V oboch prípadoch ide o ľudí, ktorí nedávno strávili čas v susednej Bosne a Hercegovine (BaH). Úrady sa teraz snažia zistiť kontakty nakazených ľudí.

V Čierne Hore zaznamenali od polovice marca celkovo 326 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom.

Krajina 1. júna otvorila hranice pre občanov 130 štátov, kde je počet aktívnych prípadov pod 25 na 100.000 obyvateľov, vrátane Slovenska či Chorvátska, a zrušila väčšinu obmedzení zavedených s cieľom zastaviť šírenie nákazy.

Čierna Hora na začiatku júna vyhlásila koniec epidémie koronavírusu na svojom území, keďže 28 dní po sebe nezistila žiadne nové prípady. Ešte 24. mája sa stala prvou krajinou v Európe bez koronavírusu.
 
 

India zaznamenala viac ako 10.000 nových prípadov nákazy koronavírusom

Naí Dillí 16. júna (TASR) - India oznámila v utorok 10.243 nových prípadov nákazy koronavírusom a 395 úmrtí za uplynulých 24 hodín. Celkový počet prípadov stúpol na 343.091, čo je štvrtý najvyšší evidovaný počet nakazených na svete, píše agentúra AFP.

Počet obetí choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, vzrástol na 9915. Experti uvádzajú, že skutočný počet nakazených aj mŕtvych je pravdepodobne omnoho vyšší.

Najťažšie zasiahnutou oblasťou zostáva štát Maháraštra a jeho hlavné mesto Bombaj - finančná metropola Indie. Ďalšími ohniskami sú mestá Čennaj a Naí Dillí. V Čennaj a priľahlých oblastiach úrady od piatka opäť zavedú obmedzenie pohybu z dôvodu nárastu počtu prípadov.

S tým bojuje aj hlavné mesto Indie Naí Dillí, kde kritici upozorňujú na nedostatočné kapacity nemocníc.

AFP dodáva, že situáciu v Indii môže skomplikovať prichádzajúce monzúnové obdobie spojené so zvýšeným výskytom infekčných chorôb, ktoré prenášajú komáre, ako malária alebo horúčka dengue. Týmito chorobami sa v Indii ročne nakazí okolo pol milióna ľudí a stovky im podľahnú.

Hoci denný nárast počtu prípadov v Indii naďalej rastie, vo väčšine indických štátov minulý týždeň znovu otvorili reštaurácie, nákupné strediská i modlitebné miesta.

India zároveň v ten istý deň znovu otvorila štátne hranice a umožnila medzištátny pohyb tovaru i osôb.

V krajine už predtým čiastočne obnovili vlakové spojenia i vnútroštátne lety, otvorili sa obchody a továrne obnovili svoju činnosť. Školy však stále zostávajú zatvorené.
 
 

Brazília zaznamenala 20.647 nových prípadov nákazy koronavírusom

Rio de Janeiro 16. júna (TASR) - Brazília zaznamenala v utorok 20.647 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet infikovaných stúpol na 888.271. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Počet obetí koronavírusovej pandémie vzrástol o 627 na 43.332. Vyliečilo sa dosiaľ 412.225 nakazených.

Epicentrom epidémie v krajine je juhovýchodný štát Sao Paulo a rovnomenná 21-miliónová metropola. Štát hlási už 181.460 prípadov nákazy a takmer 10.767 úmrtí. Ďalšími ohniskami sú štáty Rio de Janeiro (80.946 prípadov) a Ceará na severovýchode Brazílie (79.462 prípadov).

Brazília je v počte prípadov aj úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, druhá na svete za Spojenými štátmi.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je dlhodobým odporcom epidemiologických opatrení. Koronavírus označil za "niečo ako chrípku".

Začiatkom júna prestali úrady zverejňovať celkový počet prípadov nákazy a úmrtí v dôsledku koronavírusu, za čo si Bolsonaro vyslúžil kritiku od svojich odporcov.

Do situácie vstúpil Najvyšší súd, ktorý rozhodol, že ministerstvo musí poskytnúť komplexné údaje, pretože je to v záujme ochrany verejného zdravia.

Bolsonaro obvinenia odmietol a tvrdil, že ministerstvo údaje zverejňovalo, ale až s časovým odstupom.

Hoci počet nakazených aj mŕtvych v Brazílii rastie, expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan uviedol, že brazílske zdravotníctvo zvláda pandémiu a nie je preťažené, informovala agentúra Reuters.
 
 

Rusko eviduje 8248 nových prípadov nákazy koronavírusom a 193 úmrtí

Moskva 16. júna (TASR) - Rusko oznámilo v utorok 8248 nových prípadov nákazy koronavírusom a 193 úmrtí za uplynulých 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 545.458, celkový počet obetí pandémie vzrástol na 7284, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Počet prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, v porovnaní s pondelkom vzrástol o 1,5 percenta.

Z nových prípadov až 1416 potvrdila Moskva, ktorá je ohniskom epidémie v Rusku. Moskovská oblasť zaznamenala 694 prípadov, Irkutská oblasť 319 a Petrohrad 234. Až 2580 nových nakazených nevykazuje nijaké symptómy.

Vyliečilo sa už 294.306 pacientov. To predstavuje 54 percent z celkového počtu infikovaných. Naďalej je nakazených 243.868 ľudí.

Rusko je po Spojených štátoch a Brazílii treťou pandémiou najťažšie zasiahnutou krajinou na svete.
 
 
 

Irán už tretí deň po sebe potvrdil viac ako 100 obetí pandémie

Teherán 16. júna (TASR) - Irán v utorok potvrdil už po tretí deň po sebe viac ako 100 nových úmrtí v dôsledku koronavírusovej pandémie. Celkový počet obetí prekročil 9000. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo zdravotníctva opätovný nárast počtu obetí aj počtu prípadov nákazy prikladá zvýšenej miere cestovania. Ministerstvo varuje, že bilancia sa môže ešte zhoršiť v prípade, že ľudia nebudú rešpektovať odporúčania cez nadchádzajúci predĺžený víkend, spojený so štátnymi sviatkami 17. a 21. júna.

"Prosíme vás, aby ste odložili neopodstatnené cestovanie cez nadchádzajúce sviatky," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

V utorok iránske úrady potvrdili 115 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, za uplynulých 24 hodín. Celkový počet obetí sa vyšplhal na 9065. V utorok takisto pribudlo 2563 nakazených pacientov, čím sa celkový počet zvýšil na 192.439.

Prvý prípad nákazy potvrdila táto blízkovýchodná krajina 19. februára. Odvtedy sa úradom nepodarilo dostať pandémiu pod kontrolu. Epidemiologické opatrenia zaviedol Irán v marci. Od apríla ich pomaly uvoľňuje, pričom v máji začala krajina opäť zaznamenávať rastúci počet prípadov.
 
 
 

Aktuálne počty mŕtvych a nakazených koronavírusom vo svete

Paríž 16. júna (TASR) - Nový koronavírus usmrtil vo svete od vlaňajšieho decembra, keď sa prvýkrát objavil v Číne, najmenej 436.813 ľudí. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj vlastný výpočet založila na oficiálnych údajoch platných k 13.00 h SELČ.

V 196 krajinách a teritóriách bolo zaznamenaných najmenej 8.048.880 prípadov nákazy. Z nich najmenej 3.681.400 ľudí je pokladaných za vyliečených.

Počty, opierajúce sa o údaje od jednotlivých štátov a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pravdepodobne odrážajú len časť aktuálneho počtu infekcií. Mnoho krajín testuje len ľudí s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.

Najhoršie zasiahnutou krajinou sú Spojené štáty s 116.127 úmrtiami z 2.114.026 prípadmi nákazy. Najmenej 576.334 ľudí tam vyhlásili za vyliečených.

Po USA majú najvyššie počty úmrtí tieto krajiny: Brazília so 43.959 mŕtvymi spomedzi 888.271 infekcií, Británia so 41.736 úmrtiami z 296.857 prípadov nákazy, Taliansko s 34.371 mŕtvymi z 237.290 nakazených a Francúzsko s 29.436 obeťami na životoch zo 194.175 infikovaných.

Čína - bez Hongkongu a Macaa - oznámila zatiaľ 4634 mŕtvych, 83.221 nakazených a tiež 78.377 uzdravených.

Európa ako celok zaznamenala 188.349 úmrtí z 2.428.525 prípadov nákazy, USA a Kanada majú 124.354 mŕtvych z 2.213.173 nakazených, Latinská Amerika a Karibik hlásili 81.248 úmrtí spomedzi 1.693.908 infekcií, Ázia oznámila 23.982 mŕtvych z 882.002 prípadov nákazy, Blízky východ 11.994 mŕtvych z 569.562 infikovaných, Afrika 6755 úmrtí z 245.975 nakazených a Oceánia má 131 obetí na životoch z 8739 nakazených.
 
 
 

Štát New York eviduje najmenej hospitalizovaných od začiatku pandémie

New York 16. júna (TASR) - V americkom štáte New York evidujú najnižší počet hospitalizovaných pacientov od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Oznámil to v utorok jeho guvernér Andrew Cuomo.

Na svojom twitterovom účte Cuomo podľa televízie CNN napísal, že počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 klesol v pondelok na 1538, čo je najmenej od 20. marca.

"Čísla v New Yorku sú naozaj veľmi dobré a som hrdý na to, čo ľudia v tomto štáte dokázali," povedal Cuomo na utorňajšej tlačovej konferencii.

Newyorský guvernér tiež oznámil, že nemocnice v celom štáte môžu opäť povoliť návštevy, pretože šírenie nového koronavírusu je na ústupe. Návštevníci sa však budú musieť riadiť hygienickými opatreniami.

Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali v štáte New York 30.856 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. USA sú v súvislosti s pandémiou najviac postihnutou krajinou na svete. Vírusom sa tam doposiaľ nakazilo vyše 2,1 milióna ľudí a viac ako 116.000 ochoreniu podľahlo.
 
 
 
 
 

Vyberte región